Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

Smutek Velkého pátku a Velikonoční radost

2. 4. 2012 10:59

Prožíváme velké dny. Celá církev slaví velikonoční svátky. Jsou plné smutku, ale taky obrovské radosti.

KVĚTNOU NEDĚLÍ to všechno začalo slavným vjezdem Krista do Jeruzaléma. Jak je lidské pokolení nestálé, ti kteří na květnou neděli volali hosana synu Davidovu, na velký pátek křičí ukřižuj. I my jsme často nestálí a často raději zapomeneme, že jsme něco řekli nebo slíbili, než by jsme to vyplnili. Je to jednodušší a nestojí to žádné úsilí. Pamatujme však na Kristova slova "kdo chce jít za mnou, vezmi svůj kříž a následuj mě."

Dalším významným dnem je ZELENÝ ČTVRTEK, kdy si připomínáme poslední večeři Páně. Je to den ustanovení církve a taky svátek všech kněží. Kristus říká: "to konejte na mou památku." Často se nám v neděli nechce vstávat do kostela na mši svatou, ale když přemůžeme svou lenost stojí to za to. Vždyť není nic krásnějšího než se setkat s Kristem. Kristus nám také v tento den dal příklad jak se máme k sobě navzájem chovat. Umyl učedníkům nohy a tím nám ukázal že si máme navzájem pomáhat a sloužit. Nestyďme se pomoct potřebnému, i když se naši kamarádi kvůli tomu budou na nás dívat tak nějak.......... "co jsem učinil já vám, tak si čiňte navzájem"

VELKÝ PÁTEK je dnem kdy Kristus za nás položil život. Šel za naše hříchy křížovou cestu. Padl za naše hříchy lenosti, sobectví, lakoty.... Byl obnažen za naše hříchy smilstva, probili mu nohy a ruce za naše hříchy proti pátému přikázání..... Jak často znovu upadáme do hříchu a tím přidáváme Kristovy další zátěž na kříž? Nemusel jít po této cestě bolesti, ale pro nás touto cestou sěl, aby zahladil naše viny. Dokázal nám odpustit, a odpustil i těm kteří ho přibili na kříž i lotrovi, který se rouhal. Snažme se odpouštět i my těm kteří nám činí bezpráví.... "Otče odpusť jim neboť nevědí co činí."

BÍLÁ SOBOTA je dnem , kdy nejsou žádné bohoslužby, protože Pán Ježíš leží v hrobě a svádí boj se smrtí. V tento den se drží v mnoha kostelích modlitební stráž, a je možné adorovat u hrobu Páně. Máme šanci v tichu kostela prožít chvilky, které nás mohou obohatit a dát nám honě síly k dalšímu boji se hříchem...

VELIKONOČNÍ VIGILIE, předvečer zmrtvýchvstání. Večer kdy se světí oheň, voda, kdy se křtí, kdy obnovujeme své křestní sliby... Velká noc, kdy Pán Ježíš vyhrává nad smrtí a tím nám získává věčný život. Chceme se polepšit a být lepšími lidmi, lepšími křesťany? Pak je to noc kdy k tomu máme daleko větší šanci, noc vítězství.

NEDĚLE ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, den velké radosti nad Ježíšovým vítězstvím. Aleluja zpíváme ve všech písních a máme k tomu důvod. Vždyť Pán Ježíš zvítězil a spolu s jeho vítězstvím se nám dostává možnosti žít život věčný v nebi. Pokud jsme spolu s Kristem zemřeli (odumřeli hříchu), pak s ním nyní vstáváme k životu věčnému.

Přeju nám všem, abychom dokázali v klidu a míru prožít tyto Velikonoce a načerpat si pokoj do svých srdcí. Kéž nás Kristovo umučení a kříž dovede ke slávě vzkříšení. ;-)

Zobrazeno 1433×

Komentáře

Lenochod

děkuju za moc krásný článek :) člověk si to potřebuje pořád připomínat díky.. :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková