Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

Na hody je to zvyk, tak "šupej" do kostela

24. 7. 2013 8:39
Rubrika: Nezařazené

Když jsou u nás jednou za dva roky hody s právem, tak je s tím spojena spousta zvyklostí a zajetých pravidel a folkloru. Ale už málo lidí ví nebo se zajímá proč vlastně hody. Co vlastně slavíme na hody?

U nás jsou hody na patrocinium kostela, tedy kolem svátku sv. Jakuba. Bývá to super akce, ale stejně ne uplně v pořádku (dle mého názoru). Mnoho mladých co se rozhodlo tančit hody, tak se "musí" účastnit i programu do kterého je zařazena i mše svatá v neděli ráno. Spousta z těchto mladých je nevyspaná po sobotní zábavě, v kostele je to nebaví a jsou tam neradi, někteří dokonce omdlévají a to jen proto, že je to jakýsi zvyk jít v nedělu na hody do kostela.

Ptám se tedy jestli by nebylo lepší, kdyby se mohli vyspat  a raději radostně prožít nedělní odpoledne, než aby byli otrávení, že musí do kostela? Proč se musí "trápit" někde v kostele, kde jim to nic neřekne a prostě si to tam jen tak odstojí? Proč se musí někdo k slavení přemáhat? Slavení dle mého by mělo být radostné a dobrovolné.

Svatý Jakube, oroduj za nás!

Zobrazeno 693×

Komentáře

jose

Říkaj to někom na Slovácku, kde tetičky mosíja mět všecko obrychtované aj ty děcka v krojoch na hodoch nebo aj na biřmování. Že sa ešče něčem divíš. Kdyby byl farář trochu rozumný tak udělá pro chasu hodovů mšu po desátej hodině a byli by vyspaní všeci. Aj na Slovácku je třeba dělat inkulturaci a myslím, že víc než inde.

vojtisek

njnj otče, opět máte pravdu :D Nedá sa nic dělat zase to budem tento rok moset zvládnůt... Lékárna je nachystaná, nosítka sa seženů a može nám tam chasa odpadávat... v nejhorším to bude stylem operuju operuju a naráz pitvám, pitvám :D

HelenaH

:-) buď rád Vojto, že tam u Vás ještě je zvyk a šupete:-) do kostela. Ikdyž se vám nechce. To tady v Čechách už ve spoustě rodin neřeší, protože když je tu pouť nebo posvícení, 90 procent rodin to slaví houpačkama a posvícenskou husou. A ti, kdo ještě do kostela chodí a byli v sobotu do nedělního rána na zábavě jedou na mši svatou do vesnice vedle, kde je mše v jedenáct.
Svatý Jakube, oroduj za nás! Vyprošuj nám, ať se nevybodneme na dobré a požehnané věci v životě...jen pro to, že se nám zrovna chce víc tančit, nebo spát

Kubikula

Já bych jenom dodal že zas tak úplně povinné to není jak píše Vojta, pokaždé se říká že, pokud opravdu nechou, tak nemusí ale musí se domluvit v páru, aby nešla např. holka sama, a výsledek je ten že si nepamatuju že by někdo nešel

u nás je totiž ta výhoda, že hlavní program a zábava je až v neděli, v sobotu je sice taky zábava ale bez krojů, většinou nějaké disco

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková