Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

Zamyšlení na začátku adventu

2. 12. 2017 10:22
Rubrika: Pro duši :-)

Dnes prožíváme poslední den církevního roku a večer vstoupíme prvními nešporami do dalšího. Proto dnes můžeme zhodnotit, co se nám v roce minulém podařilo, co jsme udělali fakt dobře, ale také můžeme zpytovat svědomí, a zamyslet se i nad tím, co se nám nepodařilo, co bychom udělali jinak. S kým jsme se rozbratřili, s tím se můžeme usmířit a začít nový liturgický rok s čistým štítem a úsilím o lepší život.

Zítra budeme slavit 1. neděli adventní cyklu B a zítřejší evangelium nám nabízí podobenství o člověku, který se vydal na cestu a svěřil plnou moc služebníkům. Je však také ohraničeno výzvou "Bděte!", aby vás Pán nezastihl jak spíte. Co se tím chce říci? Nevíte, kdy přijde Pán a proto buďte stále připravení. Pán přijde tehdy, když to budete nejméně čekat. Co kdyby přišel teď, jsi připravený?

Pánův první příchod byl před dvěma tisíci let, tehdy přišel jako dítě, narodil se do chudé rodiny, v jeskyni, položili ho do jeslí. První o tom věděli chudí pastýři, ne mocní tohoto světa. Při druhém příchodu příjde spolu s anděli ve slávě a bude soudit živé i mrtvé. A třetí příchod? Možná se zeptáte, jaký příchod myslím. Pán se k nám sklání ve svém slově, dává se nám v eucharistii, projevuje nám své milosrdenství ve svátosti smíření a zve nás k následování: "jak jsem já učinil vám, tak čiňte i vy." To je třetí Pánův příchod. Přichází k nám ve všedních situacích našeho života, nese náš kříž a podpírá nás, když sami už nemůžeme. Když mu to dovolíme, nevnucuje se. Minulou neděli jsme slyšeli z čeho budeme souzeni. Ze skutků lásky. Byl jsem hladový, žíznivý, nahý, na cestě, ve vězení, nemocný a posloužili jste mi nebo neposloužili? 

Zastavme se na začátku tohoto adventu, zamysleme se nad svým životem, otevřme Pánu svá srdce. Urovnejme cesty našich vztahů, kopce nepřátelství snižme, údolí propastí nenávisti vyrovnejme. Přeji nám, aby se nám to podařilo a abychom se dobře připravili na oslavu Vánoc a i na druhý příchod Krista.

Zobrazeno 1705×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková