Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

Čí sú hody naše hody, aneb jak vypadaly ženáčské hody v Ostrožské Lhotě

26. 7. 2010 21:58
Rubrika: Nezařazené

,,Budú hody, budú na dědině. Maměnky, baběnky,chystajte kroje."

Již třetí ženáčské hody se uskutečnily v Ostrožské Lhotě. Hody s právem má snad každá dědina, ale o ženáčských hodech jsem slyšel až ve Lhotě. Všechno to začalo před čtyřmi lety, kdy se domluvila parta ženáčů, že chtějí tancovat hody. Všechno pečlivě nacvičili a přichystali, takže všechny tři ročníky jsou nezapomenutelné. Letos tomu nebylo jinak.

Všechno chystání a zkoušení tanců začalo už několik týdnů předem. Mnoho zkoušek museli absolvovat všichni, kteří chtěli tancovat hodové pásmo, Moravskou besedu. Každého z nich to muselo stát hodně úsilí a námahy. Velké díky také patří určitě Petrovi a Aleně Radochovým, kteří vedli zkoušky a nacvičili s chasou Moravskou besedu.

Všechno vypuklo v sobotu kolem poledne, kdy se chlapi vydali pro májku. Vybrali krásný strom a dovezli ho do hájku. Zpívali, veselili se, tak jak to k hodům patří. Potom jejich drahé polovičky máju omašlily a nachystaly. Jediné na co jsem slyšel krytiku, je to, že stavění májky mělo byt v 17:00 a když se lidé přišli podívat, tak májka už stála. Jinak to byl jistě nezapomenutelný zážitek, pro ty co tam byli. ( Škoda, že jsem se nemohl zúčastnit.)

Hlavní sláva vypukla v neděli, kdy jsme oslavovali patrocinium (svátek patrona našeho kostela sv. Jakuba staršího) Mše byla za účasti krojované chasy, což jí určitě přidalo na kráse. Po skončení mše se ještě dlouho tančilo pod kostelem.

Odpoledne začal program v 15:00 před obecním úřadem. Chasa si přišla pro povolení ke starostovi. Sranda to byla veliká, protože pan starosta vyšel z obecního úřadu a začál vykládat o tom jak jde s dobou. Prý aby sa zmenšilo zadlužení státu a všeci sme sa měli dobře tak mosíme začat kúřit a pit, aby stát vybral peníze na spotřební dani. Všecko to bylo tak dobře podané a zrýmované, že sme sa všeci smáli, až sme sa za břucha popadali. Nakonec došlo aj na to nejdůležitější a to na udělování povolení od děcek, aby mohli rodiče tančit hody. Šak nekeří, co nemohli dostat povolení od děcek, tož ho dostali z moci úřední, a tak mohlo tančit všech 18 párů.

Všecko to bylo nakonec v režii sv. Petra a ten nedopřál pěkné počasí, tak sa mosela zábava udělat v obecním sále. Ženáči zatančili nacvičené pásmo,které se jim povedlo snad bez chyby, no a potom se už zpívalo, tancovalo a hodovalo, tak jak už to na hodách bývá.

Fotky z této akce najdete na www.webstm.cz

Zobrazeno 1137×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková