Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

,,Jak jsem já udělal vám, tak máte dělat i vy"

5. 4. 2012 8:13

,,Chápete, co jsem vám udělal? Vy mě nazýváte Mistrem a Pánem, a to právem: to skutečně jsem. Jestliže jsem vám tedy umyl nohy, já, Pán a Mistr, máte také vy jeden druhému umývat nohy. Dal jsem vám příklad: Jak jsem já udělal vám, tak máte dělat i vy.“

Co nám pán Ježíš asi chce říct? Nemluví zde o mytí nohou, ale službě druhému. Dává nám příklad, jak máme jednat s druhými. Tím, že obmyl učedníkům nohy, je očistil a připravil je pro nebe. A co my můžeme také připravit někoho pro nebe? Jistě, že můžeme. Je to tak jednoduché a zároveň složité. Stačí druhého milovat a už tím ho připravujeme pro nebe, neboť když někoho milujeme, tak mu nemůžeme schvalovat nic, co by ho od Boha odvádělo. Naopak člověka, kterého milujeme se snažíme nasměrovat právě k Bohu.

Máme mezi sebou spoustu lidí, kteří očekávají naši pomoc. Dočkají se? Jsme připraveni pomoci druhým? Vždyť slyšíme Kristův odkaz ,, Jak jsem já udělal vám, tak máte dělat i vy." Pokud chceme jít za Kristem, musíme se často přemáhat a i když se nám nechce musíme vzít svůj kříž, třeba právě v podobě pomoci druhým. A komu nestačí, dělat to z lásky k bližnímu, ten nemusí smutnit, neboť je pro něj nachystaná odměna...

 Nepovyšovat se! Ježíš, Boží syn, Pán a Mistr se snižuje, bere na sebe zástěru služebníka a umývá učedníkům nohy. Nemusel a přece nám chce před svým odchodem ukázat jak máme jednat. Učí nás milovat. Milujícímu člověku není za těžko ,,umít svému bližnímu nohy." Pokud milujeme, nemůžeme se povyšovat, ale musíme se stát ,,nejmenšími z nejmenších" a pokud se jimi staneme a nepřipadá nám to divné, pak jsme se naučili milovat, a stali jsme se ,,největšími z největších".

Pane Ježíši, dej ať dokážu být druhým lidem bratrem a služebníkem, ať dokážu na sebe brát svůj denní kříž a dokážu milovat. Díky také za všechny, kteří mě milují a zahrnují mě láskou.

Zobrazeno 1079×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková