Nejsem žádný spisovatel, ale obyčejný bohoslovec, který si občas zapíše co se mu honí hlavou a potom se s odstupem času k tomu vrátí a diví se tomu, co kdysi napsal. Snad se pobavíte i vy.

Hrdinové ještě nevymřeli

22. 1. 2013 17:52
Rubrika: Nezařazené

Když se řekne slovo hrdina, každý z nás si představí něco jiného. Někdo si představí rytíře na koni s měčem, někdo některou z komiksových postaviček, jiný zase záchranáře, který nasazuje svůj život na záchranu druhých. Já si představím obyčejného člověka, který ovšem vystupuje z davu a nebojí se dělat věci, které nejsou dle mínění doby "in" a přesto jsou to věci duchaplné a smyslů nezbavené.

Jedním z takových je i můj kamarád Zdeněk Halík, který se před několika týdny rozhodl pomoct druhým a to s pomocí svých rukou a svého umu. Uspořádal "I. internetovou charitativní aukci Zdeňka Halíka". Výtěžek této aukce se rozhodl Zdněk věnovat Oblastní charitě v Uherském Hradišti, která z ní bude financovat školu na Haiti. Podařilo se mě na to Zdeňka přeptat a trošku ho vyzpovídat.

Rozhodl ses prodat tento krásný reliéf, co tě k tomu vedlo?

Chtěl jsem pomoct druhým lidem, kteří tento dar nemají a udělat jim radost. Nevěděl jsem přesně komu, které osobě pomoct, tak jsem se rozhodl pro charitu, aby už vymyslela co s tím výtěžkem.

Kdy tě asi poprvé napadla myšlenka na aukci?

Ta myšlenka? Asi nějak před Vánocema

Proč právě charita? Už jsi někdy takto nebo podobně pomáhal?

Jako první jsem psal na charitu ČR a ta mi sdělila, že se mám obrátit na Oblastní charitu v mém bydlišti. Tak jsem napsal e-mail do Oblastní charity Uherské Hradiště a zeptal se, jestli můžu uskutečnit charitativní aukci mé řezby a výtěžek bych pak předal. Charita UH byla velmi překvapena, že já takový mladý jsem se rozhodl věnovat peníze. Podle charity UH jsem první, kdo se rozhodl vydražit ,, Umělecké dílo" a výtěžek věnovat charitě. Pak mně charita sdělila, že výtěžek použije na vybavení škol nejchudších rodin v oblasti Gonaives na Haiti, které bylo v lednu 2010 postižené tsunami. Já jsem souhlasil a pak jsme to pustili do médií. Všechno probíhalo bez problémů až do pondělního ráno, kdy vypadl server webnode, na kterém byl uložen i můj web. Problém jsem řešil první vytvoření podobných stránek a pokračováním aukce ale o těch stránkách nikdo nevěděl. Na konec se problém vyřešil v pondělí večer web zase fungoval ale jen na některých prohlížečích. (dnes je úterý tak to potom dopíšu). 
Ne, ještě jsem nikdy nepomáhal podobným způsobem, do budoucna uvidím až podle této charitativní aukce jak dopadne a jaké budou ohlasy. Taky bych chtěl, aby toto podobným způsobem fungovalo ne jenom u mě ale i u jiných, např. malíři, skláři ...

Kolik hodin asi trvá vytvoření takového díla? 

Takový reliéf jako je ,, Šohaj ve sklepě“ trvá asi 10 – 15 hodin práce Samozdřejmě že se nedělá v kuse tolik hodin.  (smích)

Jak ses dostal k řezbářství?

K řezbářství jsem se dostal docela náhodou, když jsem se jako asi 13 letý kluk nudil doma v dílně, tak jsem si vzal truhlářské dláto a špalek trnkového dřeva a začal do něj bušit. Po chvíli z toho špalku vylezla sova a já jsem byl z toho úplně unešený. Tak jsem začal škrabat i do desek a tak mě to začalo bavit. Začal jsem se o to zajímat víc a víc, tak jsem byl taky u mistrů řezbářů a učil se od nich. Několikrát jsem byl u mistra Gajdy ve Strážnici a jeho žáků. Taky mi dala hodně škola, na které neustále studuju: Střední škola Nábytkářská a Obchodní Bystřice pod Hostýnem a tam její učitelé a mistři.

Zdeňkovi velice děkuju za rozhovor a Vám dávám o pár řádek níže odkaz na aukci, aby jste se také mohli zapojit a pomoci tak dobré věci.

artzh.webnode.cz/

 

 

Zobrazeno 800×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková